Ciekawe

Domowe śliwki w occie winnym

W obecnych czasach, kiedy eksperymenty kulinarne już nikogo nie dziwią, można zaobserwować ciekawy trend wśród kucharzy (zarówno wśród amatorów, jak i profesjonalistów) – powrót do kuchni tradycyjnej, inspirowanej przepisami naszych babć i mam. Dużą zaletą tego typu rozwiązań jest dostępność produktów oraz ich wysoka jakość. Jednym z takich produktów są śliwki w occie winnym.

Owocowe zdrowie

Ten mały, niepozorny owoc kryje w sobie szeroką gamę witamin i minerałów. Śliwki w occie winnym to doskonały sposób na dostarczanie sobie witamin przez cały rok, szczególnie w okresach zimowych, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Są źródłem witaminy C, E oraz A. Zawierają również tak dobroczynne minerały jak magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Nie można zapomnieć o fakcie, że śliwki są bogate w antyoksydanty oraz są łatwym sposobem na uzupełnienie niedoboru witaminy B. Powszechnie wiadomo, że śliwki to dobre rozwiązanie dla osób, które mają problemy gastronomiczne. Spożywanie śliwek w occie winnym wspomaga procesy trawienne, poprawia apetyt oraz zapobiega zaparciom. Nie można zapomnieć, że to świetne rozwiązanie dla osób walczących z obniżeniem złego cholesterolu we krwi.

Banalnie prosty przepis

Na przygotowanie domowych śliwek w occie winnym należy zarezerwować sobie trochę czasu przez kilka dni. Sam proces nie jest czasochłonny, ale ze względu na swój proces powstawania, możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Przepis jest bardzo prosty i tak naprawdę możemy go nieco modyfikować, wedle własnego uznania i upodobań. Będziemy potrzebować 3 kg owoców (umytych), 1 kg cukru, 200 ml octu winnego oraz butelki czerwonego wina (najlepiej sprawdza się półwytrawne, ale wybór zależy od upodobań). Warto również zaopatrzyć się w dodatki takie jak goździki, płatki migdałowe, cynamon i skórki pomarańczy. To właśnie dzięki tym przyprawom, zapach śliwek w occie winnym sprawi, że nie będziemy w stanie się im oprzeć.

Śliwki w occie winnym kupisz w sklepie Vitapol

Żeby śliwki były jak u babci…

Należy użyć odpowiedniej odmiany tego owocu – najbardziej popularna, ale zarazem najlepsza jest śliwka węgierka. Owoce myjemy, ale nie odrywamy ogonków. Układamy je w słoikach i przystępujemy do przygotowywania zalewy. Cukier należy połączyć z octem oraz winem – płyn podgrzewamy, cały czas mieszając. Aby przystąpić do zalewania wcześniej przygotowanych owoców, zalewa musi być gorąca (ale nie wrząca!). Słoiki powinny zostać na tym etapie przykryte. Tak przygotowany przysmak musi odczekać dobę. Po tym czasie, należy ponownie podgrzać zalewę i wykonać cały proces jeszcze raz – na tym etapie możemy dodawać już dodatki, jednak najbardziej polecaną opcją jest zrobienie tego dopiero w ostatniej dobie marynowania. Proces musimy powtarzać cztery dni. Dzięki takiemu zabiegowi, stają się one niezwykle aromatyczne oraz zyskują swój unikalny, słodko-kwaśny smak. Po tym czasie, śliwki w occie winnym należy przechowywać w chłodnym miejscu. Produktu nie trzeba pasteryzować, a aromatycznymi śliwkami będziemy mogli się cieszyć długie lata.

Share: