Zdrowie i Uroda

Grzyby- czy warto jeść?

Zbliża się jesień i nagle wokół nas pojawiają się grzyby. Dostajemy je w prezencie od znajomych czy rodziny, którzy lubią je zbierać, widzimy je na sklepach w półkach. Szczególnie często zaś są to podgrzybki. Powstaje tylko pytanie- co z nimi zrobić, aby się nie zmarnowały i postały trochę dłużej? Czy w ogóle warto je robić?

Wartości grzybów

Często spotykamy się opinią, że grzyby są, że całkowicie niezdrowe, ciężkostrawne i że nie warto ich jeść. Czy to prawda? Trudno jest na to pytanie odpowiedzieć. Niektórzy sądzą, że grzyby wręcz przeciwnie- są bogatym źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz, że ich jedzenie wzmaga odporność.

Niezależnie od tego, czy się z tym zgadzamy, czy nie, grzyby są doskonałym składnikiem uzupełniającym smak wszelkich potraw. Dlaczego? Dzieje się tak, ponieważ grzyby charakteryzuje smak umami- piąty typ smak, który rozpoznajemy.

Jak przyrządzić podgrzybki?

Najlepiej jest przyrządzić podgrzybki marynowane w occie- wtedy będziemy mogli cieszyć się ich smakiem przez długi czas. Czego do tego potrzebujemy? Oczywiście kapeluszy podgrzybków- ok. 1kg, cebule małe, średnią marchewkę, szklankę octu 10%, 10 dag cukru, 4 liście laurowe, 12 ziaren czarnego pieprzu, 12 ziaren ziela angielskiego oraz 4 łyżeczki gorczycy.

Następnie wrzucamy na wrzątek z solą kapelusze grzybków i gotujemy przez 10 min. Potem gotujemy także cebulkę i marchewkę w wodzie z octem, cukrem i solą. Na koniec łączymy warzywa z grzybkami, wszystkie przyprawy, zalewamy w słoiczku zalewą i pasteryzujemy przez 45 min. I nasze podgrzybki marynowane w occie już są gotowe!

Jak jeść tak przygotowane podgrzybki?

W internecie znajdziemy bez problemu wiele przepisów z marynowanymi podgrzybkami w roli głównej. godna polecenia jest sałatka z fasolką albo z orzechami włoskimi i śledziem. Ponadto podgrzybki możemy dodać także do porannej jajecznicy, zwykłej sałatki warzywnej, farszu do pierogów i wielu innych dań.

Ciekawym pomysłem na prosty obiad jest zjedzenie podgrzybków marynowanych w occie z gotowanymi ziemniakami. To szybkie, łatwe do przygotowania i bardzo pożywne danie. Ponadto podgrzybki możemy po prostu “podjadać”, kiedy tylko będziemy mieć na to ochotę!

podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol

Share: