Dom i Wnętrze

Ceramika czy stal – które garnki wybrać?

Szkło, ceramika, kamień, metal… Producenci sprzętu kuchennego oferują obecnie garnki wykonane z różnorodnych materiałów. Wybór najlepszego rozwiązania, które ułatwi i umili codzienne przygotowywanie posiłków może być sporym problemem! Wśród mnogości dostępnych opcji, szczególnie dużym zaintersowaniem cieszą się garnki i patelnie wykonane z metalu, a dokładniej – stali nierdzewnej i aluminium. Czym charakteryzują się oba materiały? Który lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Sprawdź!

Stal nierdzewna

W sklepach znaleźć możemy wyroby z różnych gatunków stali. W trudnych, kuchennych warunkach najlepiej zdają egzamin garnki i patelnie z wysokogatunkowej stali oznaczonej symbolem 18/10. Znak wytłoczony na produkcie oznacza, że w stopie użytym do produkcji naczyń znajduje się 18% chromu oraz 10% niklu. Pierwiastki sprawiają, że garnki są antykorozyjne, wykazują wysoką odporność na zarysowania, działanie wysokich temperatur oraz ostrych detergentów, pięknie się błyszczą. Stalowe garnki i patelnie możesz bez obaw zapiekać w piekarniku oraz myć w zmywarce.

Zestawy garnków z aluminium

Zestawy garnków wykonanych z aluminium przypadną do gustu zwolennikom nowoczesnych rozwiązań i niskokalorycznej diety. Na szczególną uwagę zasługują naczynia pokryte ceramiczną warstwą non-stick. Powłoka z naturalnej substancji pozwala na przygotowywanie smacznych, aromatycznych potraw przy minimalnej ilości tłuszczu. Grube, trójwarstwowe dno bardzo dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu naczynie szybko się nagrzewa i długo utrzymuje optymalną temperaturę.

Gdzie kupić?

Jeśli chcesz mieć pewność, że nowe naczynia będą wiernie służyć w kuchni przez wiele lat, ufaj sprawdzonym markom, które przez lata działalności na rynku zdobyły zaufanie profesjonalistów i amatorów. Poszukiwania zacznij od wizyty na stronie gerlach.pl. W sklepie internetowym producenta znajdziesz nie tylko wysokiej klasy produkty, ale również praktyczne porady.

Share:
h.pl live url -escobar.com