Ciekawe

W jaki sposób suszy się warzywa?

Dzięki suszeniu produktów spożywczych można na długo zachować ich smak, zapach, jak również wartości odżywcze – np. zawartość witamin. Suszone warzywa lub owoce można przechowywać znacznie dłużej niż świeże bez utraty wspomnianych wyżej właściwości. Długotrwałą jakość zapewni im odpowiednio przeprowadzony proces suszenia.

Ogólne wytyczne – w jaki sposób suszyć warzywa?

Umiejętne przygotowanie suszonych warzyw pozwala zachować ich wartościowe składniki na długi czas, np. na zimę. Gdy nie można mieć na podorędziu świeżych marchewek czy cebuli, można sięgnąć po suszone i w ten sposób uniknąć kupowania sztucznie hodowanych egzemplarzy z supermarketów. Właściwe suszenie może być przeprowadzone w domu, ale potrzebne są specjalne warunki albo odpowiednia suszarka.

Suszone warzywa powstają w wyniku usunięcia wody z ich miąższu. Łatwo więc wysnuć wniosek, że proces ten będzie szybszy w przypadku tych warzyw, w których owej wody jest najmniej. Do tego, można przyspieszyć jeszcze suszenie, odpowiednio przygotowując „materiał” – krojąc, obierając ze skórki, porcjując itd.

W jaki sposób przygotować warzywa do suszenia?

Zerwane np. z grządki czy przydomowego ogródka warzywa należy w pierwszej kolejności posegregować. Zauważalnie uszkodzone lub mocno dojrzałe nie nadają się, bo mogą popsuć się podczas suszenia. Zdrowe i całe trzeba oczyścić – można je umyć, a później dokładnie osuszyć.

Krojenie i porcjowanie ułatwia suszenie, bo każda mała cząstka jest traktowana jako odrębna całość i schnie w swoim czasie, który z powodu rozmiarów jest znacznie krótszy. Trzeba też usunąć np. skórki czy pestki, jeśli są one niepożądane w gotowym produkcie.

Niektóre z warzyw zmieniają znacznie barwę i kształt po utracie dużych ilości wody. Czasami można to osłabić lub nawet zahamować, korzystając z jednej metody suszenia – być może trzeba suszyć bardzo szybko lub odwrotnie, powoli i na świeżym powietrzu.

Jak przebiega suszenie?

Praktycznie w każdym domu znajdzie się coś, co pomoże w wysuszeniu warzyw. Może to być specjalne urządzenie, czyli suszarka do warzyw i owoców, posiadająca zestaw sitek. Urządzenie pozwala na regulację temperatury oraz stopniowanie wysokości, na jakiej znajdzie się produkt.

Wykorzystać można też mniej oczywiste sposoby i urządzenia, na przykład piekarnik – wysoka temperatura możliwa do osiągnięcia wewnątrz gwarantuje szybką utratę wody z warzyw. Dla zapewnienia odpowiedniej przewiewności suszy się bez zamykania głównych drzwi piekarnika.

Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.

Share: