Ciekawe

Zalety nowoczesnych automatów do lodów

Niezależnie od rodzaju, lody z automatu cechują się niepowtarzalnym smakiem. Jest on zupełnie inny niż lodów na patyku lub mrożonych deserów, umieszczanych w dużych pudełkach. Tylko profesjonalna maszyna jest w stanie stworzyć idealnie puszystą konsystencję o doskonałej temperaturze.

Jak się robi lody z automatu?

Dobrej jakości automaty do lodów sprawiają, że produkcja pysznych deserów jest bardzo prosta. Umieszczana w zbiornikach na masę lodową mieszanka proszku i wody jest schładzana, co pozwala na zachowanie jej świeżości przez długi czas. W momencie wydawania porcji, lody są zamrażane, a jednocześnie silnie napowietrzane. Dzięki temu cechują się tak lubianą przez większość osób, aksamitną konsystencją.

Automaty zazwyczaj wydają dwa rodzaje smaków oraz jeden mieszany. Najczęściej jest to śmietanka lub wanilia, i czekolada. Jednak niektórzy sprzedawcy oferują lody bananowe, truskawkowe, jagodowe itp.. Nowoczesne maszyny do lodów są bardzo często wyposażane w dodatkowe pojemniki z dozownikami na polewy i syropy, które urozmaicają zimne desery.

Modele automatów do lodów

Obecnie producenci sprzętu gastronomicznego oferują automaty do lodów nablatowe, które sprawdzają się w niewielkich lokalach lub jako dodatkowe źródło dochodu cukierni i sklepów spożywczych. W typowych lodziarniach zwykle wykorzystuje się duże maszyny wolnostojące, które posiadają większe pojemniki na masę lodową, a co za tym idzie wydają więcej porcji lodów przy jednym napełnieniu mieszanką.

Ze względu na rodzaj produkowanych deserów, maszyny do lodów możemy podzielić na urządzenia do lodów włoskich, amerykańskich, tradycyjnych, świderków, mrożonych napojów Granita i shake’ów. Niektóre z nich łączą kilka funkcji, np. wytwarzają świderki i mrożone napoje.

Innowacje, ułatwiające pracę z maszynami do lodów

Nowoczesne maszyny posiadają kilka przydatnych funkcji, dzięki którym produkcja lodów jest znacznie prostsza i szybsza. Można tutaj wymienić tryb nocny. Utrzymuje on stały poziom temperatury w zbiornikach z mieszanką, nawet gdy lody nie są wydawane. W ten sposób nie trzeba codziennie usuwać mieszanki z urządzenia, a sama masa zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Równie przydatne są czujniki poziomu masy oraz system mycia.

Profesjonalne automaty do lodów znajdziesz na Gastrosilesia.pl

Share: