Ciekawe

Gotowanie to twoja pasja? Załóż firmę cateringową

Gotowanie to twoja pasja? Załóż firmę cateringową

Mimo rosnącej wciąż liczby i popularności programów, blogów i książek o tematyce kulinarnej, nie każdy w rzeczywistości ma czas na codzienne gotowanie w domu. Dlatego jeżeli w kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, to może warto zacząć zarabiać na swojej pasji, zakładając własną firmę cateringową? Przy odrobinie zmysłu biznesowego i kreatywności, połączonych z talentem do gotowania, catering może okazać się interesem życia.

Zacznij od koncepcji

Każde działanie musi być poprzedzone twórczym planowaniem. Przede wszystkim liczy się dobry pomysł na catering: możesz specjalizować się np. w tradycyjnych, domowych obiadach, w oryginalnych kanapkach, sałatkach czy przekąskach, w daniach wegetariańskich lub wegańskich, albo w cateringu weselnym i bankietowym. Równocześnie trzeba pamiętać o rozeznaniu rynku – weź pod uwagę zarówno zapotrzebowanie na wybrany rodzaj usług cateringowych w danej lokalizacji, jak też obecność i działania konkurencji. Dopiero po złożeniu tych 2 elementów: potrzeb konsumentów i oferty konkurencji  oraz własnej koncepcji, wyróżniającej się na tle innych firm, można tworzyć dobry biznesplan. Na tym etapie możesz również ustalić wstępne menu oraz wymyślić ciekawe, zachęcające nazwy potraw. Co istotne, w biznesplanie musisz również oszacować koszty prowadzenia działalności oraz prognozowane przychody. Trzeba przy tym pamiętać nie tylko o kosztach produktów czy najmu lokalu, ale również o księgowości, marketingu czy dostawie.

Pamiętaj o formalnościach

Prowadzenie własnej firmy wiąże się również z szeregiem formalności, których nie sposób uniknąć. Warto zatem skrupulatnie skompletować wszystkie dokumenty i zaświadczenia, aby móc bez problemu rozpocząć działalność. Na początku czeka cię rejestracja działalności w CEIDG, zgłoszenie się do ZUS oraz rejestracja płatnika VAT. W przypadku firmy cateringowej szczególnie dużą rolę odgrywa pozytywna decyzja Sanepidu. Aby ją uzyskać, trzeba spełnić przede wszystkim wymagania dotyczące lokalu, w którym przygotowuje się żywność: odpowiednia wentylacja, wystarczająca liczba umywalek i chłodziarko-zamrażarek, łatwo zmywalne powierzchnie wykonane z nietoksycznych materiałów, umowa na wywóz śmieci, badanie jakości wody oraz oczywiście książeczki zdrowia. Dodatkowo, jeżeli zamierzasz np. prowadzić catering imprezowy i włączyć do oferty alkohole, potrzebna będzie również koncesja, wydawana w urzędzie miasta lub gminy.

Współpracuj z zaufanymi dostawcami

Dobra kuchnia to przede wszystkim świeże produkty wysokiej jakości. Już na etapie spisywania biznesplanu poszukaj sprawdzonych, najlepiej lokalnych producentów żywności. Jeżeli serwujesz dania z egzotycznymi składnikami, rozejrzyj się też za dobrymi dostawcami oryginalnych produktów zza granicy i nie korzystać z substytutów. W przypadku organizacji wesel czy bankietów duże znaczenie ma dopasowanie alkoholi do potraw – dlatego również w tym zakresie warto nawiązać współpracę z rzetelnym dostawcą: duży wybór różnorodnych trunków znajdziesz np. na http://alkohole.eurocash.pl/. Po dopełnieniu wszystkich formalności nie pozostanie ci nic innego, jak tylko rozpocząć działania promocyjne i wyjść z ofertą do klientów.

 

Share: